SKŁADNIKI NA BABKĘ
200g mąki tortowej
100g mąki ziemniaczanej
150g cukru pudru
3 jajka
120ml oleju
100ml śmietany (18%)
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g mąki tortowej
100g mąki ziemniaczanej
150g cukru pudru
3 jajka
120ml oleju
100ml śmietany (18%)
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA KREM
2 szklanki mleka (1,5% lub 3,2%)
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
6 łyżek cukru
200g miękkiej margaryny lub masła
2 szklanki mleka (1,5% lub 3,2%)
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
6 łyżek cukru
200g miękkiej margaryny lub masła
DODATKOWO
0,5 - 1 tabliczka czekolady mlecznej
0,5 - 1 tabliczka czekolady mlecznej
PRZYGOTOWANIE - BABKA
Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić pianę i odstawić na później.
Do miski wlać żółtka, dodać cukier puder i zmiksować na puszystą masę,
Następnie dodać śmietanę a potem olej - zmiksować
Dodać stopniowo mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowe i proszek do pieczenia - zmiksować
Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać
Piec 50min w 180stopniach
Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić pianę i odstawić na później.
Do miski wlać żółtka, dodać cukier puder i zmiksować na puszystą masę,
Następnie dodać śmietanę a potem olej - zmiksować
Dodać stopniowo mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowe i proszek do pieczenia - zmiksować
Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać
Piec 50min w 180stopniach
PRZYGOTOWANIE - KREM
W 3/4 szklanki mleka wymieszać mąkę z budyniem. Resztę mleka zagotować.
Do gotującego się mleka wlać mieszankę i mieszać aż powstanie gęsty budyń.
Garnek zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.
Do margaryny/masła dodawać po łyżce ostudzony budyń i miksować - powstanie puszysty krem.
Do gotującego się mleka wlać mieszankę i mieszać aż powstanie gęsty budyń.
Garnek zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.
Do margaryny/masła dodawać po łyżce ostudzony budyń i miksować - powstanie puszysty krem.
NA KONIEC
Ostygniętą babkę przekroić na pół, przełożyć kremem. Resztą kremu wysmarować całe ciasto i posypać startą czekoladą.
Ostygniętą babkę przekroić na pół, przełożyć kremem. Resztą kremu wysmarować całe ciasto i posypać startą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz