czwartek, 12 marca 2015

LASAGNE

SKŁADNIKI
12 plastrów makaronu lasagne
400 ml sosu beszamelowego
sos "pomidorowy"
6-8 plastrów sera żółtego (najlepiej Gouda)


SOS BESZAMELOWY
50g masła lub margaryny
2 łyżki mąki pszennej
3 szklanki mleka (1,5% lub 3,2%)
sól, pieprz
Masło/margarynę rozpuścić w rondelku. Dodać mąkę i cały czas mieszać aż będzie gładka konsystencja.
Gdy uzyskamy gładką konsystencję zdjąć rondelek z gazu i powoli dolewać mleko - wciąż mieszać.
Na koniec dodać sól i pieprz - do uznania

SOS POMIDOROWY
0,5kg mięsa mielonego
190g przecieru pomidorowego
400ml wody przegotowanej
1 cebula
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
przyprawa Oregano - do uznania
cukier - do uznania
Cebulę posiekać drobno i zeszklić na oleju/oliwie. Do cebuli dodać przeciśnięty czosnek oraz mięso mielone.
Gdy mięso się podsmaży dodać przecier pomidorowy oraz wodę (wcześniej można dodać przecier do wody i wymieszać - dopiero powstałą ciecz dolać do mięsa).
Następnie dodajemy słodką paprykę, oregano, cukier, sól i pieprz.
Wszystko dusimy około 10 minut.

PRZYGOTOWANIE LASAGNE
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem/oliwą. I na przemiennie kłaść składniki tj.
sos beszamelowy + plastry makaronu lasagne + sos pomidorowy + sos beszamelowy + plastry makaronu lasagne + sos pomidorowy + sos beszamelowy + plastry makaronu
Tak do skończenia się składników.
Na samą górę (na plastry makaronu lasagne) wylać resztę sosu beszamelowego i przykryć serem żółtym.
Piec 30min w 200stopniach.
Ps. Ser można posypać ziołami prowansalskimi - jak widać na zdjęciu :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz