wtorek, 24 marca 2015

ŁOPATKA W SOSIE WŁASNYM

SKŁADNIKI
4 plastry łopatki wieprzowej
1 średnia cebula
2 liście laurowe
ziele angielskie
sól, pieprz

DODATKI
Ziemniaki, ogórek kiszony, buraczki, surówka - co kto lubi Emotikon wink

PRZYGOTOWANIE
Plastry łopatki lekko rozbić, oprószyć solą, pieprzem i obsmażyć z obu stron.
Cebule pokroić w piórka i zeszklić na patelni.
Do zeszklonej cebuli dodać plastry łopatki, ziele angielskie, liść laurowy, dolać wodę tak aby zakryło mięso i gotować na małym ogniu. Gotować tak długo, aż mięso będzie miękkie.
Na koniec można zagęścić sos: W 1/2 szklanki zimnej wody rozmieszać 3 czubate łyżki mąki tak aby nie było grudek i wlać do sosu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz