poniedziałek, 22 czerwca 2015

NUGGETSY - to co mali i duzi lubią najbardziej

SKŁADNIKI:
0,5kg piersi z kurczaka
1 łyżka masła (miękkiego)
1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
2 jajka
0,5 szklanki bułki tartej
1 szklanka płatków kukurydzianych (zgniecionych)
sól, pieprz - wedle uznania

PRZYGOTOWANIE:
Pierś umyć i pokroić w kawałki - mogą to być podłużne plastry, kwadraty, nieforemne kształty - jak kto woli tylko trzeba pamiętać, aby nie były grube
Masło wymieszać z ziołami prowansalskimi i taką masą natrzeć kurczaka. Odstawić na 10 minut.
Jajko roztrzepać, dodać sól i pieprz.
Płatki wymieszać z bułką tartą.
Kurczaka moczyć w jajku, a następnie w płatkach z bułką.
Papier do pieczenia wyłożyć na kratkę z piecyka i na to kłaść panierowanego kurczaka.
Piec 30 minut w 190 stopniach (zanim włożymy kurczaka, piekarnik musi być już nagrzany).

SOS CZOSNKOWY - w kolejnym wpisie podam przepis ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz