sobota, 26 września 2015

CHRUPIĄCE CIASTO Z TRUSKAWKAMI (inaczej: ciasteczka z truskawkami w śnieżnej zaspie)

SKŁADNIKI
200g czekolady z chrupkami (ja wybrałam czekoladę z Wedla Bajeczny)
250g wafelków w polewie czekoladowej (ja wybrałam pryncypałki z Biedronki)
50g miękkiego masła
1 śnieżka w proszku
1 śmietana fix
400ml śmietany 30%
8g żelatyny namoczonej w 30ml wody
1kg truskawek

PRZEPIS
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (mieszać co chwilę). Dodać masło i rozpuścić z czekoladą. Następnie dodać mocno pokruszone wafelki w czekoladzie i dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do blachy, równomiernie rozprowadzić i wstawić do lodówki na 45 minut.
Do śmietany 30% wsypać śnieżkę, śmietanę fix i wszystko ubić mikserem. Namoczoną żelatynę lekko podgrzać aby się rozpuściła.
Rozpuszczoną żelatynę mieszamy z odrobiną ubitej śmietany. Następnie masę dodajemy do reszty ubitej śmietany i mieszamy.
Wyjmujemy spód ciasteczkowy - dzielimy nożem na kawałki.
Do salaterek (w moim przypadku wysokich szklanek) dodajemy na przemian: spód ciasteczkowy, ubitą śmietanę, truskawki i ponownie spód ciasteczkowy, śmietana, truskawki - aż do wypełnienia naczynia Emotikon wink
Desery trzymamy w lodówce.



*artykuł zawiera lokowanie produktu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz