czwartek, 15 października 2015

SERNIK - NIESTETY ZAPOMNIAŁAM ZROBIĆ ZDJĘCIE, A ZOSTAŁ POCHŁONIĘTY W CIĄGU 2 DNI

SKŁADNIKI
duże opakowanie herbatników
180g masła
1,5kg sera białego (zmielonego)
4 jajka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
budyń waniliowy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

PRZYGOTOWANIE
Herbatniki rozkruszyć. 80g masła roztopić. Do masła wsypać herbatniki i wymieszać - powstanie tzw. suchy piasek.
Masę "herbatnikową" wysypać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i odłożyć do lodówki.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać masło (pozostałe 100g) i dalej ucierać. Do masy dodać ser, budyń, ekstrakt z wanilii i miksować do połączenia składników.
Białka ubić i delikatnie wmieszać do masy serowej.
Masę wylać na spód herbatnikowy.
Piec 1-1,5h w 160 stopniach.
Ps. Można użyć również ser z wiaderka, ale najlepszy sernik wyjdzie z prawdziwego białego sera. Sernik z wiaderka jest bardziej nadmuchany...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz