niedziela, 15 listopada 2015

CIASTO "KRÓWKA"

SKŁADNIKI - BISZKOPT
6 jaj
0,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
0,5 laski wanilii lub 1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

SKŁADNIKI - KREM
2 serki mascarpone
660 ml śmietany 30%
2 śnieżki w proszku
2 śmietany fix

DODATKOWO
1 puszka masy krówkowej (kajmak)
Migdały (może być inna posypka)

PRZYGOTOWANIE - BISZKOPT
Do miski wsypać cukier, dodać jajka i miksować aż masa będzie puszysta.
Dodać laskę wanilii lub cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mąkę i miksować do połączenia się składników.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto.
Piec 40 minut w 160 stopniach.

PRZYGOTOWANIE - KREM
Do śmietan wsypać śnieżki, fix'y i ubić na sztywno. Dodać serki mascarpone i zmiksować na niskich obrotach.

NA KONIEC
Ostygnięty biszkopt przekroić na pół. Na jedną część wyłożyć krem, przykryć drugą częścią. Wierzch posmarować masą krówkową, posypać startymi migdałami.
Wstawić do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz