sobota, 5 grudnia 2015

JAMAJKA

SKŁADNIKI BISZKOPT
6 jaj
szczypta soli
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 płaskie łyżki ciemnego kakao
1 budyń waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

SKŁADNIKI PONCZ
3 łyżki soku z cytryny
7 - 8 łyżek zimnej przegotowanej wody
SKŁADNIKI ŚRODEK BANANOWY
7 - 8 średnich bananów (dojrzałych)
sok z 1 średniej cytryny
3 galaretki cytrynowe
1 litr wody

SKŁADNIKI MASA ŚMIETANKOWA
330 ml śmietany 30%
2 śnieżki w proszku
1 śmietana fix

DODATKOWO
1 czekolada

PRZYGOTOWANIE BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i miksować na najwyższych obrotach.
Dodać żółtka i miksować.Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, budyń, kakao i miksować do połączenia składników.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec 30 min. w 180 stopniach.

PRZYGOTOWANIE PONCZ
Wodę wymieszać z sokiem z cytryny

PRZYGOTOWANIE ŚRODEK BANANOWY
Galaretki wsypać do garnka, zalać 1 litrem gorącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić.
Z cytryny wycisnąć sok.
Banany obrać, pokroić na kawałki i posmarować sokiem z cytryny.

PRZYGOTOWANIE MASA ŚMIETANKOWA
Do śmietany wsypać śnieżki, fix i ubić na sztywno. Dodać serki mascarpone i zmiksować na niskich obrotach.

NA KONIEC
Biszkopt przekroić na pół. Biszkopt namoczyć ponczem.
Na biszkopcie ułożyć banany. Na banany wyłożyć mocno stężoną galaretkę.
Ciasto włożyć do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Drugą część biszkoptu namoczyć ponczem, położyć na drugiej części ciasta.
Na wierzch biszkoptu wyłożyć masę śmietankową.
Posypać startą czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz