SKŁADNIKI CIASTO
3 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru pudru
6 żółtek
3 łyżki śmietany 18%
3 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru pudru
6 żółtek
3 łyżki śmietany 18%
SKŁADNIKI BEZA
6 białek
0,5 szklanki cukru (jeżeli dla kogoś będzie zbyt mało słodkie można dosypać cukier)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 białek
0,5 szklanki cukru (jeżeli dla kogoś będzie zbyt mało słodkie można dosypać cukier)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
SKŁADNIKI KREM
2 serki mascarpone
330 ml śmietany 30%
2 śnieżki w proszku
1 śmietana fix
2 serki mascarpone
330 ml śmietany 30%
2 śnieżki w proszku
1 śmietana fix
DODATKOWO
1 słoiczek dżemu truskawkowego (może być też inny np. porzeczkowy, powidła śliwkowe, etc.)
Paczka migdałów w płatkach
1 słoiczek dżemu truskawkowego (może być też inny np. porzeczkowy, powidła śliwkowe, etc.)
Paczka migdałów w płatkach
PRZYGOTOWANIE CIASTO
Wszystkie składniki wsypać/wbić/wlać do miski i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na pół.
Wszystkie składniki wsypać/wbić/wlać do miski i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na pół.
PRZYGOTOWANIE BEZA
Białka ubić.Stopniowo dodać cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać łyżką.
Białka ubić.Stopniowo dodać cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać łyżką.
PRZYGOTOWANIE KREM
Do śmietany wsypać śnieżki, fix i ubić na sztywno. Dodać serki mascarpone i zmiksować na niskich obrotach.
Do śmietany wsypać śnieżki, fix i ubić na sztywno. Dodać serki mascarpone i zmiksować na niskich obrotach.
NA KONIEC
Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wymiar blachy 25x25.
Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wymiar blachy 25x25.
Ciasto posmarować 1/2 dżemu.
Na ciasto wylać 1/2 masy bezowej.
Posypać 1/2 migdałów w płatkach.
Piec 40 minut w 175 stopniach.
Jak ciasto się upiecze to samo zrobić z drugą częścią ciasta
Gdy oba placki wystygną przełożyć je kremem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz