środa, 12 października 2016

BUDYNIOWIEC

SKŁADNIKI CIASTO
1 margaryna
2 jajka
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
3 łyżki śmietany 18%

DODATKOWO
2 budynie
1 litr mleka 3,2%
Mus brzoskwiniowy (może być też inny np. jabłkowy)

PRZYGOTOWANIE CIASTO
Wszystkie składniki wsypać/wbić/dodać do miski i zagnieść ciasto.

Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować pod okrągłą blachę.

NA KONIEC
Przygotować budynie na litrze mleka.

Jedną część ciasta wyłożyć do blachy. Na ciasto wyłożyć mus. Na mus wylać budyń. Budyń przykryć drugą częścią ciasta.

Piec 30 minut w 180 stopniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz