wtorek, 29 września 2015

MIĘSNE ZAWIJASY

SKŁADNIKI
4 płaty szynki wieprzowej
2 ogórki kiszone
musztarda
1 średnia cebula
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
sól, pieprz

DODATKOWO
Ziemniaki, sałatka, co kto lubi 
*przepis na sałatkę podam w innym artykule

PRZYGOTOWANIE
Płaty szynki wieprzowej mocno rozbić. Posolić i popieprzyć z obu stron. Każdy płat posmarować musztardą. Pokroić ogórki kiszone (pokrojone podzielić na pół - część jest do mięsa, druga część jest do sosu) w drobną kostkę i wyłożyć na płaty posmarowane musztardą.
Płaty zawijamy (można je wzmocnić wykałaczkami, żeby się nie rozleciały).
Kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy.
Mięsne zawijasy wkładamy do rondelka, dodajemy podsmażoną cebulę, pokrojone ogórki kiszone, liście laurowe oraz ziele angielskie.
Wszystko podlewamy wodą do połowy mięsa i dusimy co jakiś czas uzupełniając wodę. Mięso dusimy tak długo, aż będzie miękkie.
Na koniec zagęszczamy sos (mąkę rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz