środa, 7 października 2015

LION

SKŁADNIKI
500-600g herbatników
1 duża puszka masy kajmakowej (lub 2 małe puszki)
3 batony Lion (ciemne)
750 g serka mascarpone
700 g śmietany ( 30 % )
2 śmietany fix
2 śnieżki w proszku

PRZYGOTOWANIE
Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać pierwszą warstwę herbatników.
Na ciastka wyłożyć masę kajmakową, wyrównać. Ułożyć drugą warstwę herbatników.
Do śmietany dodać fixy, snieżkę i ubić na sztywno. Odłożyć 3/4 ubitej śmietany. Resztę połączyć z serkiem mascarpone - krótko zmiksować mikserem.
2 batony pokruszyć i wsypać do masy. Wymieszać i wyłożyć na ciastka.
Na masie ułożyć trzecią warstwę herbatników.
Pozostałą ubitą śmietanę wyłożyć na herbatniki.
Całość posypać rozkruszonym batonem Lion.
Ciasto trzymać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz