środa, 21 października 2015

SZARLOTKA

SKŁADNIKI
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru pudru
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus jabłkowy (może też być 1kg startych jabłek)

PRZYGOTOWANIE
Oddzielić żółtka od białek. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka i wyrabiamy ciasto.
Wyrobione ciasto dzielimy - 1/4 ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. A 3/4 ciasta wkładamy do lodówki.
3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę do pieczenia. Na ciasto wyłożyć mus jabłkowy lub starte jabłka.
Białka ubić na sztywno i pod koniec dodać łyżeczkę cukru pudru.
Ubite białka wyłożyć na jabłka.
1/4 ciasta zetrzeć i kruszonką posypać wierzch ciasta.
Piec 35-40 min w 180 stopniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz